Ψυχοθεραπεία

Ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής προσφέρει ένα περιβάλλον αποδοχής, ενδιαφέροντος και εμπιστοσύνης το οποίο σας επιτρέπει να ιχνηλατήσετε εκ του ασφαλούς τα προβλήματα που σας απασχολούν. Μπορείτε έτσι να ανακαλύψετε και να έρθετε σε επαφή με καινούργιους τρόπους κατανόησης και αντιμετώπισης της καθημερινότητας.

 

Εάν σε ένα άτομο δοθεί η δυνατότητα να εκφράσει τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του ελεύθερα, τότε μπορεί να ανακαλύψει υποσυνείδητα κίνητρα, ανάγκες, προσδοκίες καθώς επίσης φόβους και πιστεύω τα οποία καθορίζουν τη ζωή του. Μέσω της ψυχοθεραπείας μπορείς να βρεις νέους πιο λειτουργικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς. Με την βοήθεια του ψυχολόγου, μπορείς να αξιοποιήσεις δυνάμεις που διαθέτεις χωρίς ενδεχομένως να το γνωρίζεις και να πετύχεις με αυτόν τον τρόπο τους δικούς σου ρεαλιστικούς στόχους.

 

Μέσω της ψυχανάλυσης βλέπεις ξεκάθαρα τις συμπεριφορές των άλλων. Με τον ίδιο τρόπο που ο ψυχολόγος θεραπευτής σε αποδέχεται και σε αντιλαμβάνεται, έτσι ακριβώς και εσύ αρχίζεις να δέχεσαι τους άλλους. Συγχωρείς τα λάθη και συνεπώς επικοινωνείς καλύτερα μέσα στις σχέσεις που συνάπτεις. Αντιλαμβάνεσαι σε καλύτερο επίπεδο τον τρόπο που σκέπτεσαι και αισθάνεσαι αλλά και τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι. Μπορείς έτσι να διακρίνεις και να αποφύγεις τις ανεδαφικές προσδοκίες και τους ουτοπικούς και ανέφικτους στόχους.

 

Τέλος, μέσω της ψυχανάλυσης αναπτύσσεις τον αυτοέλεγχο και προφυλάσσεις τον εαυτό σου από παγίδες στις οποίες μπορείς να οδηγηθείς από ανεξέλεγκτες και παρορμητικές επιλογές που κάνεις.  
 

Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία
Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία ενδέχεται να είναι ψυχοθεραπεία σχέσης, αποκαλυπτική ψυχοθεραπεία ή και υποστηρικτική. Η ψυχοθεραπεία ενός ασθενή συμπεριλαμβάνει στοιχεία και από τις τρεις αυτές.

Αποκαλυπτική Ψυχοθεραπεία
Η εν λόγω θεραπεία προϋποθέτει ασθενή με ισχυρό αίσθημα του εγώ του, αφού αποκαλύπτει ασυνείδητες συγκρούσεις μέσω της διαδικασίας της ερμηνείας. Στην πράξη, η αποκαλυπτική μέθοδος ψυχοθεραπείας έχει υποκαταστήσει την ψυχανάλυση.​

Ψυχοθεραπεία Σχέσης
Αυτού του είδους η ψυχοθεραπεία απαιτεί ασθενείς με λιγότερο ισχυρό αίσθημα του εγώ απ’ ότι η αποκαλυπτική ψυχοθεραπεία. Ο θεραπευτής συζητά με τον ασθενή διαπροσωπικά γεγονότα κυρίως παρά μεταβιβαστικές αντιδράσεις.

Υποστηρικτική Ψυχοθεραπεία
Η συγκεκριμένη μέθοδος υποστηρίζει ένα ασθενή που βρίσκεται σε κατάσταση αρρώστιας (από φυσικά αίτια), εσωτερικής αναταραχής ή και εσωτερικής αποδιοργάνωσης. Στοχεύει στην απάλειψη του άγχους και στην αποκατάσταση ή ενίσχυση των μηχανισμών άμυνας και των συνθετικών λειτουργιών του εγώ. Η θεραπεία αυτή χρησιμοποιεί εάν χρειαστεί νοσηλεία, φαρμακευτικές αγωγές ή συμβουλές. Η υποστηρικτική θεραπεία είναι η μόνη περίπτωση που επιτρέπει στον θεραπευτή να αναπτύξει κάποιο βαθμό εξάρτησης με τον ασθενή αλλά και πάλι με μέτρο.